Dilaterende Cardiomyopathie (DCM) bij de hond

 

DCM is een hartspierziekte van de hond. Het hart van de hond is vergroot en pompt minder goed. Het hart lijkt uitgerekt, gedilateerd.


Symptomen DCM 

Honden met DCM zijn vaak van middelbare leeftijd of ouder.

Ze hebben een verminderd uithoudingsvermogen, zijn snel uitgeput, sloom en kunnen bij inspanning flauwvallen. Ze hoesten (soms met kokhalzen), houden vocht vast in de longen en de buik, zijn benauwd. Vaak hebben deze honden een slechte eetlust en vallen ze af. Bij ernstige benauwdheid is liggen en slapen vaak niet mogelijk.

Dobermanns met ernstige DCM zijn, als ze eenmaal bij ons komen, vaak zo benauwd, dat het overmatige longvocht uit de neus loopt als roze schuim. 

Diagnose DCM 

Honden met DCM hebben vaak een snelle hartslag. Met een echo is goed te zien hoe slecht het hart functioneert. 

DCM en hartritmestoornissen

DCM gaat vaak gepaard met hartitmestoonissen.

De meest voorkomende hartritmestoonis in boezemfibrilleren (atriumfibrillatie of AF). De boezems van het hat trekken daarbij 600x per minuut samen, de kamers vaak 200 tot 300x per minuut. Omdat het hart niet voldoende tijd krijgt om te vullen, moet deze hartfrequentie omlaag. 

Honden met DCM kunnen ook andere hartritmestoornissen hebben. Welke stoornis een hond heeft, kan worden gezien op een ECG. 

Behandeling DCM 

DCM kan niet worden genezen, maar we kunnen wel de hartfunctie verbeteren met medicijnen. Met medicijnen hebben veel honden nog een waardig leven. Deze medicijnen moeten meerdere keren per dag en de rest van het leven van de hond worden gegeven.

De medicijnen vertragen de achteruitgang van het hart niet. Het heeft dus geen zin om de medicijnen te starten voordat de hond ziekteverschijnselen krijgt. 

De hond mag gewoon mee wandelen, maar overmatige inspanning moet worden vermeden.

Hartritmestoornissen moeten ook worden behandeld. Het type medicijn is afhankelijk van de gevonden afwijking. 

Eten bij DCM 

Honden met DCM hebben vaak een slechte eetlust. Een lekkere voeding is beter dan een minder smakelijke, gezonde voeding. Zorg voor voldoende voedselopname om vermageren en vermindering van de spieromvang te voorkomen.

Bij slechte eetlust moeten we soms de medicatie aanpassen of zoeken naar andere oorzaken. Zorg ook voor voldoende eiwitten in de voeding, dus alleen een nierdieet als het echt nodig is.

We adviseren u om het zuinig aan te doen met zout, vermijd bv. zoute honden-snacks. 


Ook de kaliumconcentratie in het bloed moeten we in de gaten houden en evt. extra kalium via de voeding toedienen. 

Prognose 

De vooruitzichten verschillen per ras (zie tabel) 

Ernstig zieke dieren leven korter dan dieren die bij een bezoek aan de dierenarts minder klachten hadden. 

Tabel: Hoe lang leeft een hond nog nadat DCM is vastgesteld?
rasaantal honden25% overleden50% overleden75% overleden
Duitse dog 37 1 week 5 weken 39 weken
Dobermann 55 3 weken 10 weken 23 weken
Sint Bernard 20 5 weken 13 weken 43 weken
Boxer 50 6 weken 17 weken 42 weken
Duitse herder 23 3 weken 17 weken 42 weken
Golden retriever 15 20 weken 30 weken 64 weken
Labrador retriever 20 3 weken 35 weken 82 weken
Cocker spaniel 28 7 weken 82 weken 138 weken

uit: Martin M., et al. Canine dilated cardiomyopathy: a retrospective study of prognostic findings in 367 clinical cases. Journal of Small Animal Practice (2010) 51, 428–436

Rassen en DCM

DCM komt vooral voor bij honden van 3 jaar en ouder die meer dan 20kg wegen. Honden van de volgende rassen hebben een verhoogd risico op het krijgen van DCM:

Dobermann, Boxer, Duitse dog, Ierse wolfshond, Dalmatiër, Newfoundlander, Afghaanse windhond, Bullmastiff, Mastiff, Duitse herder, Pyrenese berghond, Golden Retriever, Deerhound, Rottweiler, Sint Bernard, Cocker Spaniel, Leonberger, Flat-coated retriever, Airedale terriër, Berner sennenhond, Bouvier, Bordeaux dog, Old English sheepdog, Labrador retriever, Samoyeed, Engelse springer spaniel, Schnauzer.

Free Joomla! template by L.THEME